”Alla bör få chansen att vara feminister”
Debattartikeln publicerades på Svenska Dagbladet den 1 december 2015.
Feminism kan vara en räddning, särskilt för de tjejer och killar som mår dåligt av omvärldens krav och förväntningar. Vi vill visa att det finns en feminism som är till för alla. Därför ger vi den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichies bok ”Alla borde vara feminister” till alla elever i gymnasiets årskurs 2. Idag skickas över 100 000 exemplar av boken till landets gymnasieskolor, skriver debattörer gemensamt.
Många unga idag är mer medvetna än tidigare generationer, men de är också mer utsatta. De oroar sig för framtiden, kommer de att klara skolan och kommer de att få ett jobb? Var tredje ung mellan 10 och 16 år har blivit utsatt för kränkningar på nätet och i sociala medier (Friends 2015). För tjejer handlar det ofta om sexuella trakasserier, i vardagen och på nätet. Den psykiska ohälsan är också som störst bland unga tjejer, som oftare drabbas av depressioner och ätstörningar.
Unga killar är också utsatta. De känner sig pressade att prestera och leva upp till förväntningar på hur man ska vara som kille. Samtidigt som det är viktigt med bra betyg anses det ofta omanligt att plugga. Det är ett tydligt exempel på hur stereotypa och begränsande normer ser olika ut för killar och tjejer.
”Jag skulle vilja att vi börjar drömma om en plan för ett annorlunda samhälle. En rättvisare värld. En värld med lyckligare män och lyckligare kvinnor som är ärligare mot sig själva. Och det är så här vi ska börja: vi måste uppfostra våra döttrar annorlunda. Vi måste även uppfostra våra söner annorlunda.”
Chimamanda Ngozi Adichie beskriver detta mycket väl i boken ”Alla borde vara feminister” (översättning Niclas Hval, Albert Bonniers Förlag, 2015). Hon säger att maskulinitet är en hård, trång bur som pojkar blir inlåsta i. Flickor uppfostras till att sträva efter att bli omtyckta av pojkar, medan pojkar aldrig får lära sig att de borde bli omtyckta av flickor.
För oss som står bakom projektet är Adichies ord grundläggande. Vi har arbetat med jämställdhet i många år och bit för bit drivit igenom viktiga reformer som gjort världen bättre. Men trots vår erfarenhet och trots att vi känner igen resonemangen är vi inte vana att prata om feminism på ett så enkelt och självklart sätt. Adichie uppmanar oss att känna igen oss i varandras mänsklighet och inse att förtryck av flickor och kvinnor skadar oss alla. Med egna erfarenheter och enkla ord uppmuntrar hon oss att skärpa oss. Till detta behövs inga svindlande genusteoretiska ordlistor.
Chimamanda Ngozi Adichie påminner oss om vad feminism egentligen handlar om. Hon får oss att minnas vad det var som gjorde att vi en gång började definiera oss som feminister. Vi vill att boken ska kunna vara en introduktion för tjejer och killar som aldrig tidigare har funderat över orättvisor mellan könen. Därför skickar vi idag ”Alla borde vara feminister” till samtliga elever i årskurs 2 på gymnasiet. Vi gör det med förhoppningen att de ska läsa Adichies ord och förstå att feminism är nyckeln som kan låsa upp deras trånga burar. Feminismen gör det möjligt för både flickor och pojkar att få vara sig själva.
Chimamanda Ngozi Adichie ber oss att börja drömma om och planera för en annan värld. En rättvisare värld med lyckligare män och lyckligare kvinnor som är sannare mot sig själva. För att göra det menar hon att vi måste uppfostra våra döttrar annorlunda. Och vi måste också uppfostra våra söner annorlunda. Vi tror och hoppas på en sådan värld. För vi tror att om alla vore feminister, så skulle världen vara mer rättvis.
- Clara Berglund, ordförande Sveriges Kvinnolobby
- Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet
- Johanna Haegerström, förläggare Albert Bonniers Förlag
- Zandra Kanakaris, ordförande Unizon
- Camilla Nagler, generalsekreterare Teskedsorden
- Eva Nordmark, ordförande TCO
- Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO
- Gertrud Åström, Hela HUT AB
Hälsning från Chimamanda Ngozi Adichie om nya boken ”Alla borde vara feminister”.
Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska