BHKRF:s representanter har besökt Srebrenica och Potočari

26 apr, 2011 |
Emina Ćejvan, Ćamil Duraković och dr Mehmed Avdagić

Emina Ćejvan, Ćamil Duraković och dr Mehmed Avdagić

Den oberoende fackföreningen för de anställda inom jordbruk, livsmedel, tobaksindustri, vattenförvaltning, hotell och restaurangbranschen, turism och handel PPDIVUT BiH var värd för Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbunds representanter under deras besök i Srebrenica och Potočari den 18 april 2011.

Representanter från Srebrenicas kommun har anordnat ett meningsfullt samtal om den nuvarande situationen och näringsutvecklingen av Srebrenica. I samtalet medverkade Ćamil Duraković – vice borgmästare i Srebrenica, dr Mehmed Avdagić – ordförande i fackföreningen PPDIVUT BiH, Emina Ćejvan – ordförande i BHKRF, Lejla Sijerčić – ordförande i BHKRF:s Ungdomskommitté, samt Sonja Prvulović – ordförande i Kvinnokommittén vid PPDIVUT BiH och Maja Radić – ordförande i Ungdomskommittén vid PPDIVUT BiH.

Sonja Prvulović, Maja Radić, Emina Ćejvan, Lejla Sijerčić och dr Mehmed Avdagić

Sonja Prvulović, Maja Radić, Emina Ćejvan, Lejla Sijerčić och dr Mehmed Avdagić

P.g.a. fackföreningen PPDIVUT:s initiativ har man även undertecknat två samarbetsavtal mellan PPDIVUT:s och BHKRF:s kvinnor och ungdomar.

Dessa avtal definierar ett permanent samarbete inom utbildning, ömsesidig information och gemensamma verksamheter angående kvinno- och ungdomsrättigheter samt i kampen mot olika former av diskriminering. Man har särskilt betonat samarbete genom kultur- och ungdomsutbyte. I denna mening har de unga konkretiserat sina planer för gemensamma aktiviteter inom utbildning, konst och kultur.

Besök i Minnescentret Potočari – Srebrenica

Lejla Sijerčić har åt BHKRF:s vägnar lagt blommor vid Minnescentret Potočari – Srebrenica, ett minnesmärke och begravningsplats för offren för folkmordet 1995. Med bönen ”Al-Fatiha” och en tyst minut hedrade man Srebrenicas offer.

Šehida Abdurahmanović, representant från NGO ”Mödrar från Srebrenica och Žepa” och den första kvinnan som återvände till Srebrenica, berättade om bosniakernas lidande på den största avrättningsplatsen i Europa sedan Andra världskriget.

Amra Begić – Föreläsning om Srebrenicas folkmord

Amra Begić – Föreläsning om Srebrenicas folkmord

Amra Begić från Minnescentret Potočari – Srebrenica höll en föreläsning om Srebrenicas folkmord och sedan presenterades dokumentärfilmen ”Srebrenica – aldrig mer?” av Leslie Woodhead och Muhamed Mujkić.

Besöket på Srebrenicas avrättningsplats var djupt upprörande. En ändlös sorg, och rättvisan är långt ifrån skipad. Medan den största levande europeiska slaktaren och terroristen Ratko Mladić fortfarande är på fri fot – jagar Interpol Jovan Divjak och andra oskyldiga som har kämpat mot det onda, förbrytelse och tyranni.

Europeiska unionen ställer väldigt stränga villkor för Bosnien-Hercegovinas tillträde i denna gemenskap. Tyvärr, hör man ingen röst från Bosnien-Hercegovinas myndigheter om krav på den Europeiska unionen att förhindra eventuella framtida folkmord mot den bosniska befolkningen. Enligt mitt resonemang är det en dumhet samt brist på politisk medvetenhet – att Bosnien-Hercegovina går med i EU utan en sådan garanti.

Vid återresan anordnades ett besök i staden Vlasenica och samtal med Sakib Zubović, kommunordförande, och Mirza Saračević, avdelningschef för ekonomiska och sociala frågor i Vlasenicas kommun.

Bilder från besöket

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska