Srebrenica. SVT måste be om ursäkt för lögnerna!

8 okt, 2011 |
Srebrenica. SVT måste be om ursäkt för lögnerna! (Värnamo Nyheter)

Srebrenica. SVT måste be om ursäkt för lögnerna! (Värnamo Nyheter)

Av: Adnan Habibija

Källa: Värnamo Nyheter, den 6 oktober 2011

Den 11 juli 1995 inträffade det värsta som kan hända i vår värld – folkmord. Minst 8 327 pojkar och män mördades i staden Srebrenica (östra Bosnien). Massakern, som är den största i Europa sedan andra världskriget, utfördes av de bosnienserbiska styrkorna.

Den 28 augusti 2011 inträffade något skamligt i SVT – en propagandistisk dokumentärfilm sändes nämligen i Dokument Utifrån.

Filmen ”Srebrenica – Staden som offrades” skyller folkmordet på den dåvarande bosniske presidenten Alija Izetbegovic, och hävdar att han offrade stadens pojkar och män. Filmen hävdar även att Bill Clinton beställde massakern för att kunna spränga serbiska positioner.

Jag anser inte att lögner och propaganda hör hemma på svensk tv, som finansieras av skattemedel och tv-licens som vi alla betalar.

År 2004 fastställde den Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien enhälligt att Srebrenicamassakern var ett planerat folkmord och att ”massakern inte är en fråga om någons åsikt utan att det är ett rättsligt faktum”.

Filmen hävdar flera gånger att massakern inte var ett folkmord, utan att det var muslimska angrepp mot serbiska byar som var faktorn till serbernas ockupation av staden, och att cirka 5 000 bosniska män dödades av den serbiska armén ”i en konventionell militär operation”. Dessa påståenden är falska.

Filmen avslutas med att man hör den serbiska generalen säga att aktionen inte var riktad mot civila eller FN-styrkor, utan endast mot fundamentalister och terrorister. Man avstår från att berätta att de serbiska styrkorna, vid massakerns upptakt, tillfångatog FN-soldater och höll dem som gisslan för att dessa skulle återkalla flygunderstöd från Nato.

En vecka efter att filmen hade sänts publicerade SVT en artikel, där man påstår att filmen inte är partisk och att anklagelserna om filmen saknar grund. Ett argument som SVT har är att många bosniaker medverkar i filmen och att detta bidrar till opartiskhet. Vad för slags argumentation för SVT då?

Filmen är en historieförfalskning som innehåller sakfel som ger en förvrängd bild av de händelser som verkligen har inträffat.

Huruvida vissa politiska utspel verkligen har inträffat under kriget är ett kontroversiellt tema. Att emellertid utnyttja ett sådant tema med avsikt att rättfärdiga en part och lägga skulden på en annan är partiskt och ansvarslöst. Av den orsaken och på grund av att flera uppgifter inte bygger på fakta, bryter filmen mot SVT:s sändningstillstånd.

Därför anser jag att SVT bör be om ursäkt offentligt, ta bort filmen från Internet, i fortsättningen inte sända liknande filmer, och slutligen visa sanningen om Srebrenica för Sveriges invånare.

Den 4 september 2011 arrangerades manifestationer utanför SVT:s huvudkontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås och Falun, där folk kom och placerade blommor för att hedra offren i Srebrenicafolkmordet.

Den 4 september 2011 arrangerades manifestationer utanför SVT:s huvudkontor i Stockholm,
Göteborg, Malmö, Västerås och Falun, där folk kom och placerade blommor för
att hedra offren i Srebrenicafolkmordet. (Stockholm, foto: Haris Tucaković)

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska