Anette/Anette – krimjouren

2 nov, 2011 |
Anette/Anette – krimjouren

Anette/Anette – krimjouren

Flera av fallen i filmen ”Anette/Anette – krimjouren” handlar om misshandel och sexualbrott. Det är ingen slump. När en misshandlad kvinna kommer till polisen är det den 30:e gången, statistiskt sett, som hon har blivit slagen.

Ställföreträdande närpolischef Soile Axén var med och startade stopprojektet i Trollhättan år 2000. Stopprojektet står för samverkan, trygghet, omedelbarhet, process och påverkan. Misshandel, ofredande, olaga hot och brott mot besöksförbud är de vanligaste brotten stopp arbetar med. Idag är stopp inte längre ett projekt, utan en arbetsmetodik polisen i olika delar av Sverige använder.

Anette och Anettes vardag är att utreda mord, misshandelsfall, rattfyllor och rån. Filmen följer polisernas arbete som kantas av motgångar och sorg, men publiken får framför allt en rejäl dos av Anette och Anettes värme, humor och uppriktiga engagemang. Den visar en annan bild av polisyrket än den media ofta målar upp. Till skillnad från fiktionens ofta svartvita berättelser, där onda och goda presenteras som råbarkade stereotyper, får vi i denna dokumentär möta verklighetens kriminella. Människor betydligt mer nyanserade än spelfilmens skurkar.

Info:

  • Titel: Anette/Anette – krimjouren
  • Regi: Klara Björk, Christina Olofson
  • Medverkande: Anette Bäckvall, Anette Frykler, Mats Nygårds
  • Längd: 73 minuter
  • Genre: Dokumentär
  • Åldersgräns: Från 15 år
  • Produktion: CO.Film, Filmkreatörerna, Film i Dalarna, Film i Väst och Cine-Qua-Non, 2005
  • Hemsida
  • Trailer
  • Handledning (PDF file 1,2 MB)

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska