Missa inte denna succéuppsättning från Kamerni Teatar ’55 Sarajevo

22 feb, 2012 |
Dö som en man (Kamerni teatar 55, Sarajevo)

Dö som en man (Kamerni teatar 55, Sarajevo)

En ung man möter en attraktiv kvinna när hon krockar med mannens bil. Han hamnar på sjukhus och hon ljuger ihop en historia om krocken som sätter honom i fängelse. När han blir frisläppt hittar han henne till sin förvåning i sitt hem och med sin list övertygar hon honom att mörda hennes make. Men allt går inte riktigt som hon har planerat och sista akten bjuder på en riktig överraskning.

Umri muski (Dö som en man) är en lysande komedi om manligt-kvinnligt och har spelats i mer än tjugo år för fulla hus. Med över 200 föreställningar har Umri muski kommit att bli en klassiker och den mest spelade komedin i historien i Sarajevo. Föreställningen skapades från början som ett examensarbete av skådespelerska Tatjana Šojić, som vi får se på scen tillsammans med Admir Glamočak och Senad Bašić som är fd. Jugoslaviens mest kända och hyllade skådespelare.

Föreställningen är regisserad av Admir Glamočak och gästspelar i Sverige i slutet av april. Se turnéplan nedan.

Under belägringen av Sarajevo mellan 1992 och 1995 fortsatte Kamerni Teatar ’55 att spela för en stor och trogen publik nästan varje dag. De fortsatte spela, vissa gånger mitt bland murbruk och med bara levande ljus som belysning. 28 pjäser sattes upp under belägringen utan att teatern någonsin lät sig påverkas av ideologiskt, religiöst eller politiskt inflytande.

Info

 • Produktionen uruppfördes i Sarajevo i februari 1990
 • Längd: 95 min utan paus
 • Medverkande: Tatjana Šojić, Admir Glamočak och Senad Bašić
 • Regi: Admir Glamočak
 • Dramatiker: Aldo Nikolai
 • Språk: bosniska, textas till engelska

Spelplan

 • 20 april 2011, kl. 19.00 – Västerås, Västerås Teater, Stora scenen
 • 22 april, kl. 19.00 – Norrköping, Skandiateatern
 • 24 april, kl. 19.00 – (Växjö Teaterförening) Växjö, Växjö Teater
 • 27 april, kl. 18.00 – Kalmar, Kalmar Teater
 • 28 april, kl. 19.00 – Malmö, Moriska Paviljongen, Stora salongen
 • 30 april, kl. 19.00 – (Bosnisk-hercegovinska föreningen Neretva) Stockholm, Södra Teatern, Stora scen

Mer info: Riksteatern – Umri muski

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska