Roses for Anne Teresa – på svensk turné 7–18 april

16 mar, 2015 |

En operastjärna, fem internationella dansare och en multimusiker framför en bred repertoar av Balkans mest kända pop- och folklåtar. Tillsammans skapar de en stark dans- och musikupplevelse. Med den hyllade dansföreställningen Roses for Anne Teresa – Football Stories fortsätter Riksteatern sin uppskattade serie med gästspel från Balkan.

Roses for Anne Teresa – Football Stories

Roses for Anne Teresa – Football Stories

Det handlar om passion, kärlek och känslor. Om svaghet och styrka. Och det handlar om män. Med kraftfull modern dans och pop-folkmusik från Balkan har den erkände bosniske regissören Haris Pašović, koreografen Edward Clug och komponisten Philip Tan skapat en mycket uppskattad dansföreställning om mansrollen och den nya tidens manlighet.

Det blir en hyllning till koreografen Anna Teresa de Keersmaekers legendariska verk Rosas danst Rosas från 1983.

– Hon har skapat ett av de mest djupgående artistiska verken kring kvinnor och kvinnlighet som jag har upplevt. Vi ville göra en lika djupgående undersökning av män och manlighet idag, och har därför också dedikerat vårt verk till Anne Teresa, berättar Haris Pašović.

Föreställningen utspelar sig i en bar i en liten stad i Balkan. Där redefinieras den manliga identiteten. Vem är den moderna mannen? Vilka är hans passioner och problem? Vilka är hans drömmar, önskningar och möjligheter? Det blir ett varmt porträtt av en fri och passionerad man utanför de stereotypa förväntningarna.

– Under de senaste 60 åren har mansrollen genomgått en stor utveckling. Vi behöver en ny definition av vad det innebär att vara man idag, en mer nyanserad bild med mer känslighet, säger Haris Pašović.

Det blir som titeln avslöjar också ett inslag av fotbollsinspirerad koreografi, där fotbollens lekfulla, intelligenta och teambildande sidor lyfts fram. Abstrakt fotboll framförd av en grupp skickliga moderna dansare.

Den internationella ensemblen leds av operasångerskan Aida Čorbadžić (Bosnien och Hercegovina), och består av dansarna Ulisse Romano (Italien), Ibrahim Ouattara (Burkina Faso), Thomas Steyaert (Belgien), Aydar Valeev (Ryssland) och Ayberk Esen (Turkiet). Med på scenen finns även den singaporianska-kinesiska kompositören Philip Tan som spelar live i föreställningen.

Sångerna textas på engelska.

Turnéplan
Fakta

Föreställningen tilldelades “Special Award for Best Choreography” på International Theatre Festival MES Sarajevo 2011.

Roses for Anne Teresa / Football Stories hade urpremiär våren 2011. Turnén i Sverige är ett samarbete mellan Riksteatern och East West Theatre Company Sarajevo.

I föreställningen finns det inslag av starkt språk (svordomar), våld och sexuellt laddade scener. East West Theatre Company Sarajevo har därför angett 12 år med medföljande förälder som en rekommenderad lägsta ålder.

“The show is dedicated to Anne Teresa de Keersmaeker, a choreographer, and her master-piece Rosas danst Rosas” – East West Theatre Company Sarajevo.

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska