De vita armbindlarnas dag

6 maj, 2015 |

De vita armbindlarnas dag, den 31 maj, är en minnesstund för de civila offren i bosniska staden Prijedor, 1992.

Illustration (Foto: radiosarajevo.ba)

Illustration (Foto: radiosarajevo.ba)

De vita armbindlarnas dag vill uppmärksamma händelser i Prijedor efter den 31 maj 1992 när myndigheterna i Republika Srpska beordrade stadens ickeserbiska befolkning att märka sina hem med vita flaggor eller lakan, och att bära utomhus vita armbindlar.

Detta var första gången sedan 1939 när den tyske generalguvernören för Polen beordrade att polska judar skulle bära en armbindel med en blå Davidsstjärna.

Under krigsåren 1992–1995 fördrevs 53 000 ickeserber från sina hem i staden Prijedor. 31 000 hamnade i etniska koncentrationsläger som Keraterm, Omarska och Trnopolje där människor dagligen utsattes för våld och övergrepp.

3 173 civila, varav 256 kvinnor och 102 barn dödades, offren var muslimer och katoliker. Tusentals offer dödades i sina hem och blev sedan förda till över 60 massgravar, däribland också massgraven Tomasica, den största från kriget i forna Jugoslavien.

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska