Att bevara modersmål och kultur – Erfarenhet och forskning från Storbritannien

9 apr, 2018 |

Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet NBV (NBV Väst) och Språkcentrum Göteborg arrangerar en föreläsning av dr Dina Mehmedbegović från Institute of Education, University College London.

Dr Dina Mehmedbegović: ”Att bevara modersmål och kultur – Erfarenhet och forskning från Storbritannien”

Dr Dina Mehmedbegović: ”Att bevara modersmål och kultur – Erfarenhet och forskning från Storbritannien”

Tid: lördag, den 21 april 2018, kl. 16.00

Plats: Språkcentrum, Skånegatan 11 b, Göteborg (lokal: Luna)

Föräldrar i två- och flerspråkiga sammanhang är naturliga beslutsfattare i sin familjekrets. De är en nyckellänk i processen för att bevara modersmålet och utveckla tvåspråkighet. Dessa föräldrar utsätts för många frestelser – kommer de att gå igenom dessa frestelser som den starkaste eller svagaste länken? Kommer beslut de fattar om att använda språket i familjekretsen utstå tidstestet? Kommer deras barn att utarmas eller berikas av dessa beslut?

Dessa frågor ligger i fokus för utbildnings- och forskningsarbete av vår gäst, Dina Mehmedbegović. Hon mötte först de frestelser som bosniska barns föräldrar upplevde under den första invandringen av familjer från Bosnien och Hercegovina till Storbritannien, 1992–95. Föräldrar till barn som är inskrivna i Londons skolor klagade ofta på att deras barn sa: ”När du kommer till skolan, prata inte vårt språk.” Sådana erfarenheter var drivkraften bakom hennes forskning med tvåspråkiga föräldrar, barn, deras lärare, skolledare och politiker som bildar nationell lagstiftning i brittisk utbildning.

Vid detta tillfälle presenterar Dina de viktigaste resultaten av sin forskning och rekommendationer för föräldrar baserade på hennes studier och fleråriga arbete i utbildningssystemet i London.

Kontakt: Sabaheta 070-298 71 41 & Sevleta 031-367 00 56

Fri entré. Välkommen!

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska