Utställningen Sarajevo genom 100 år (1914–2014)

17 jan, 2019 |

Utställning om Sarajevos och Bosnien-Hercegovinas historia från Sarajevo stadsmuseum.

Utställningen Sarajevo genom 100 år (1914–2014)

Utställningen Sarajevo genom 100 år (1914–2014)

Plats: Blickfånget och Kulturarvsnoden, Gummifabriken, Jönköpingsvägen 15, 331 34 Värnamo

Tid: lördag den 9 mars – torsdag den 18 april 2019

Vernissage: lördag den 9 mars kl. 13.00–18.00

I samband med vernissagen anordnas workshop med tillverkning av tygblommor med Gracanicko Keranje. Ett omfattande program är kopplat till utställningen.

Program i samband med utställningen ”Sarajevo genom 100 år”
 • Lördag den 9 mars kl. 15.00, Stadsbiblioteket | En bosnisk-svensk historia | Mirsad Avdić, chef för Sarajevo stadsmuseum, föreläser om 1600-talets förbindelser mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina. OBS! Föreläsningen hålls på bosniska!
 • Lördag den 9 mars kl. 17.00, Stadsbiblioteket | Att blogga om två hemländer | Irma Kilim berättar om sin blogg, som är en personlig upptäcktsfärd om hur det är att växa upp med en fot i Sverige och en i Bosnien-Hercegovina.
 • Lördag den 9 mars kl. 18.00, Madame | Bosnisk kväll på Madame | Bosnisk mat med modern touch, komponerad av Edin Džemat och Jasmin Čaušević. Boka bord på madame.se. Arr: Madame.
 • Måndag den 11 mars kl. 19.00, Stadsbiblioteket | Att inte höra till – om historia och flykt | Senada Bešić om sina böcker, sin historia och sin flykt till Sverige.
 • Onsdag den 13 mars kl. 19, Stadsbiblioteket, Bosnisk minibokmässa från kl 18.00 | Författarbesök Midhat Ajanović + bosnisk bokmässa | Svensk-bosniska författaren Midhat Ajanović berättar om sina romaner, som ofta handlar om staden Sarajevo och dess historia.
 • Lördag den 16 mars kl. 14.00–18.00, Auditoriet, Gummifabriken | Bosnisk-hercegovinsk kulturdag | Heldag med bosnisk kultur i olika former med anledning av utställningen om Sarajevo. Fri entré. Arr: BiH Jönköpings län, NBV.
 • Tisdag den 19 mars kl. 19.00, Auditoriet, Gummifabriken | Hockeysamtal med Anders ”Ankan” Parmström | Samtal med förre förbundskaptenen Anders ”Ankan” Parmström om ishockey, Tre kronor och OS i Sarajevo 1984. Samtalsledare: kulturchef Lars Alkner. Biljetter på gummifabriken.nu. Samarr: Värnamo GIK.
 • Fredag den 22 mars kl. 19.00, Auditoriet, Gummifabriken | Emir Hadžihafizbegović – Sve je do nas | Enmansföreställningen ”Sve je do nas (Det är upp till oss)” med bosniske skådespelaren Emir Hadžihafizbegović. Monolog om en matematiklärare som förlorar sitt jobb och därmed sin trygga tillvaro på grund av sin frispråkighet. Biljetter på gummifabriken.nu. OBS! Föreställningen hålls på bosniska! Samarr: Gislaved-Värnamo Teaterförening.
 • Lördag den 23 mars kl. 13.00, Stadsbiblioteket | Bosnien-Hercegovina som besöksmål | Mehmedalija ”Medo” Karić berättar hur det är att resa som turist i Bosnien-Hercegovina.
 • Torsdag den 4 april kl. 16.00, Stadsbiblioteket | Att sitta på öronen – föreläsning om kulturkrockar | Föreläsning med läraren Fatima Veladžić.
 • Torsdag den 4 april kl. 17.00, Stadsbiblioteket | Lyrik på bosniska | Mustafa Bešić läser sina egna dikter. OBS! Dikterna är på bosniska.
 • Torsdag den 11 april kl 18.00, Stadsbiblioteket | Berättarkväll: Mer än vad ögat ser | Visning av utställningen ”Vad ögat ser” och reflektioner kring hur föremål kan spegla en flykt. Samarr: Kulturarva.

Arrangör: Kulturförvaltningen i Värnamo

Medarrangörer: Sarajevo stadsmuseum, NBV, Kulturarva, BiH Kvinna 99, BiH Värnamo, Bosna Skillingaryd, Bosnien och Hercegovinas länsorganisation, Bosnisk-Hercegovinska Riksförbundet i Sverige, Bosniskhercegovinsk-Svenska kvinnoförbundet.

Affischer i samband med utställningen ”Sarajevo genom 100 år”
Sidan uppdaterad: 2019-03-11

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska