Frankfurt: Goethepriset går till Dževad Karahasan

8 maj, 2020 |

Den bosniska författaren Dževad Karahasan får Goethepriset som delas ut av staden Frankfurt vart tredje år. Denna 67-åring är en mellanhand mellan öst och väst, står det i prisförklaringen.

Dževad Karahasan (Foto: Midhat Poturović, RFE/RL)

Dževad Karahasan (Foto: Midhat Poturović, RFE/RL)

Staden Frankfurts Goethepris med 50 000 euro går till den bosniska författaren och litteraturforskaren Dževad Karahasan i år. Hans omfattande verk ”ägnas åt medling mellan öst och väst, mellan islam och kristendom”, sade staden på torsdag. Hans romaner, dramer och teoretiska skrifter hade ”en upplysande, förmedlande drivkraft” gemensamt.

”I tider med växande nationalism i Europa” står Karahasan för ”permanent övervinning av gränser, vare sig de är politiska eller kulturella”, sade borgmästare Peter Feldmann (SPD), som också är ordförande i Goetheprisutskottet. Staden är engagerad i tolerans och förståelse. Kulturchef Ina Hartwig (SPD) sa att Dževad Karahasan är en ”stor europeisk författare”. Prisvinnaren vet ”om bräckligheten i olika religioner och kulturer som lever tillsammans” och är ”oumbärlig som en litterär brobyggare för det intellektuella klimatet i Europa”.

Dževad Karahasan föddes 1953 i det som då var Duvno [idag Tomislavgrad] i Jugoslavien, undervisar vid olika europeiska universitet och bor i Sarajevo och Graz. Hans viktigaste romaner inkluderar ”Sara och Serafina”, ”Trädgårdars bok/Knjiga vrtova” och ”Vad asken berättar/Što pepeo priča”. Karahasan har redan fått många utmärkelser, till exempel Leipzig bokpris för europeisk förståelse 2004 och Goethemedaljen 2012.

På grund av coronaviruspandemin är det osäkert om utmärkelsen kan delas ut på vanligt sätt. Diskussioner pågår för närvarande, säger Jana Kremin, taleskvinna för kulturavdelning, Frankfurter Rundschau. Goethepriset delades ut första gången den 28 augusti 1927, på Johann Wolfgang von Goethes födelsedag. Sedan 1952 har det bara tilldelats var tredje år. Tidigare vinnare var Amos Oz, Hermann Hesse och Sigmund Freud.

Hanning Voigts (Frankfurter Rundschau)

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska