Utställningen ”Mandala virkning”

20 aug, 2021 |

Virkning är mer än bara ett hantverk. Det är ett livräddande universalmedel, ett nödvändigt kreativt utlopp, ett lugnande verktyg och en givande passion. Ibland behöver vi bara en liten garnboll och en virkad krok för att göra oss lyckliga.

Utställningen ”Mandala virkning”

Utställningen ”Mandala virkning”

Tid: den 3–30 september 2021 / öppet: måndag–fredag, kl. 8.00–16.00

Plats: Lidköpings stadsbibliotek, Stenportsgatan 11, 531 30 Lidköping

Kontakt

Att virka mandalamönster är framförallt bra för att hitta effektiv avkoppling och få en lugn kreativ stund för dig.

Här kombineras virkkonst med mindfulnesstekniker. Det rytmiska handarbetet tillsammans med mönstrens upprepningar och färger, bidrar till avslappning och ett fokus på här och nu.

Det är roligt att ”leka” med färgerna, att virka med färger man i vanliga fall kanske inte använder. Det stimulerar till ökad lust för fortsatt kreativt skapande.

Restgarn som har samlats under vintern och blev kvar från andra virkprojekt, passar perfekt för att virka Mandala.

Ordet mandala kommer från sanskrit och betyder ”perfekt cirkel”. Mandalas är symboliska andliga former som används i hinduismen och buddhismen. De är bestående av, eller representeras av, en uppsättning figurer och koncentriska geometriska former. De symboliserar universum.

Den cirkulära formen och mönstren hjälper människor att balansera sitt inre. Vi stimuleras visuellt, uppmuntras att skapa, föreställa sig och finna känslomässig harmoni.

Böcker om mandalor

Böcker om mandalor

Några kvinnor från Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige träffades ”digitalt” och skapade de vackra handarbeten. Vi har använt mönster ur boken Virka mandalor, Haafner Linssen och mönster Sophie’s Universe CAL 2015 av Dedri Strydom Uys.

Arrangörer: Träffpunkt Quiltköping, Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet NBV och Lidköpings kommun.

Bilder från programmet
Lidköping, 2021-09-27
Utställningen ”Mandala virkning” // Izložba ”Mandala heklanje” // Foto: Haris Tucaković
26 bilder
Sidan uppdaterad: 2020-09-27

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska