Svenska regeringens svar på brevet från bosniska organisationer i Sverige

28 mar, 2025 |

Från: Regeringskansliet, Utrikesdepartementet, Utrikesministern

Till: Adnan Mahmutović, Bosnisk-Hercegovinska Riksförbundet

2025-03-19

Hej,

Tack för ert brev av den 10 mars som jag besvarar å regeringens vägnar. Jag vill inleda med att framhålla att regeringen ser med allvar på situationen i Bosnien och Hercegovina och följer utvecklingen noga. Det är av central betydelse att värna fred, stabilitet och säkerhet i landet och regionen. Bosnien och Hercegovinas konstitutionella ordning, suveränitet och territoriella integritet måste respekteras. Jag vill också inledningsvis uttrycka min uppskattning för ert engagemang. Den bosniska diasporan i Sverige är en drivande kraft i den bilaterala relationen mellan Sverige och Bosnien och Hercegovina och bidrar också stort till det svenska samhället.

Maria Malmer Stenergard (Wikimedia)

Maria Malmer Stenergard (Wikimedia)

EU, NATO och flera internationella organisationer (t.ex. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa och OHR-kontoret för det internationella samfundets höge representant) och länder har gjort uttalanden om att Republika Srpska, liksom andra entiteter, måste respektera Bosnien och Hercegovinas konstitutionella ordning, suveränitet och territoriella integritet, samt uppmanat till efterlevnad av Daytonavtalet och till konstruktiv dialog och samarbete mellan politiska aktörer i Bosnien och Hercegovina. Sverige har officiellt bekräftat sitt stöd för dessa fundament och har understrukit vikten av respekt för landets lagar och de statliga rättsinstansernas kompetens och beslut.

Som kandidatland till EU måste Bosnien och Hercegovina uppfylla långtgående krav på reformer inom flera områden, bland annat när det gäller efterlevnad av EU:s grundläggande värden som demokrati och rättsstatens principer. Sverige är inom EU pådrivande för dessa reformer som del av E U-utvidgningen.

Sverige står bakom Bosnien och Hercegovinas EU-närmande och är en av de största bilaterala givarna av EU-reformstöd till landet, inklusive demokratistärkande stöd (stöd till civilsamhället, rättssektorn, värnandet av mänskliga rättigheter, fri media) och stöd till fred och försoning.

Som allierade välkomnar vi Natos generalsekreterare Mark Ruttes nyligen genomförda besök i Bosnien och Hercegovina och de tydliga budskap han framförde vid möten med landets ledare, inklusive försäkran om Natos fortsatta stöd.

Sverige, som finns på plats med ambassad i Sarajevo, följer noga utvecklingen i Bosnien och Hercegovina tillsammans med EU och andra länder. Sverige ingår även i EU:s militära insats EUFOR Althea som med anledning av den senaste händelseutvecklingen förstärkt sin närvaro i Bosnien och Hercegovina.

För Sverige är det mycket angeläget att Bosnien och Hercegovina väljer att fortsätta följa den inslagna EU- och euroatlantiska vägen och regeringen stödjer varje steg i den riktningen.

Maria Malmer Stenergard, Sveriges utrikesminister

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska