Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor

8 nov, 2010 |

25 november är Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor.

Våld mot kvinnor

Våld mot kvinnor (Press Photo)

Den 17 december 1999 antog Förenta nationernas generalförsamling resolution 54/134 som utropade den 25 november till Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor.

Bakgrunden till valet av datum är de tre systrarna Mirabal från Dominikanska Republiken som 1960 brutalt mördades på grund av sin politiska aktivism mot diktatorn Rafael Trujillos tyranni.

Systrarna Patria (född 1924), Minerva (1926) och María Teresa Mirabal (1935), som sedermera blev kända som de fjärilarna (Las Mariposas på spanska), blev symboler för våldet mot kvinnor i Latinamerika.

Systrarna Mirabal

Systrarna Mirabal

Den 25 november valdes för att hedra minnet av dem och globalt främja verksamheter för avskaffande av våld mot kvinnor. Dagen har firats i Latinamerika sedan 1980-talet.

Med resolution 54/134 om denna internationella dag ville Förenta nationernas generalförsamling uppmana världsomspännande organisationer för verksamheter på denna dag att lyfta upp allmänhetens medvetenhet om problemet med våld mot kvinnor.

I detta uttrycktes larmet att endemiskt våld mot kvinnor hindrar kvinnors möjligheter att uppnå juridisk, social, politisk och ekonomisk jämlikhet i samhället. Generalförsamlingen upprepar att begreppet våld mot kvinnor syftar på handlingar som kan orsaka fysisk, sexuell eller psykisk skada, vare sig i det offentliga eller privata livet.

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska