Konsten att förneka förnekelsen

8 sep, 2011 |
Alex Voronov (Foto: newsmill.se)

Alex Voronov (Foto: newsmill.se)

Av: Alex Voronov

Källa :: Eskilstuna-Kuriren :: Konsten att förneka förnekelsen :: den 6 september 2011

Sveriges Television och regissörerna bakom den norska tv-dokumentären ”Staden som offrades” har svarat på kritiken. ”Självfallet finns det ingenting som rättfärdigar folkmordet i Srebrenica. Det är heller inte syftet med ’Staden som offrades’” skriver SVT:s Ingemar Persson och Axel Arnö i Expressen som svar till folkpartisten Jasenko Selimovic som liksom jag har kritiserat filmen. ”Vi har aldrig ifrågasatt de serbiska krigsförbrytelserna och folkmordet som begicks i och runt Srebrenica 1995” skriver regissörerna Ola Flyum och David Hebditch på Newsmill i replik till mig och Selimovic.

Jaså? I en intervju om filmen i norska Dagsavisen den 26 april är Ola Flyum klargörande ärlig om sin syn på saken:

”Många tänker på Srebrenica som ett nytt Holocaust i Europa, där 8 000 avrättades. I verkligheten var detta en del av omfattande krigshandlingar. Vi visar hur Mladic agerar som en general som ska ta kontroll över ett område. Staden är övergiven, omkring 15 000 män har gett sig av på väg genom serbiskt område mot muslimska ställningar. Ingen vet hur många av dem som är beväpnade. För oss framstår detta som en extremt kaotisk situation, inte som en planlagd etnisk rensning.”

Det är också så det hela presenteras i filmen: ”Mladic stod inför en allvarlig säkerhetssituation” säger speakerrösten och syftar på just det som Plyum säger till Dagsavisen. Därefter får tittaren se Mladic som en försonlig general, som lugnande säger att de som lägger ner vapnen får leva och att civila inte är målet för hans armé. Och så den amerikanske underrättelseanalytikern som hävdar att inte fler än 2 000 krigsfångar mördades, ställt mot 1 300 ”slaktade” civila serber, utan någon kommentar från speakern.

Detta är en central punkt i berättelsen – en kålsuparversion som också ställer Haag-tribunalens fynd på huvudet. Det är inte nyansering, presentation av en bredare bild eller försök att sätta folkmordet i ett större sammanhang, som regissörerna och SVT hävdar. Det är lögn, ”rett og slett”.

Den som studerar tv-dokumentärens eftertexter upptäcker också ett par intressanta namn. Bland filmens konsulter finns en viss Zorica Mitic. Hon är läkare och författare, född i Belgrad och sedan 2000 bosatt i Norge. I en intervju för den serbiska nyhetssajten Pecat om tv-dokumentären, publicerad 21 juli, ger hon tips på ett antal böcker som ”avslöjar myten om ’folkmord’”. Den norska filmen presenteras i artikeln som del i samma arbete. Mitic tipsar även om det historiska projektet Srebrenica – en anonymiserad hemsida full av så kallade nya fynd, avslöjanden och alternativa bilder av vad som hände.

Så ser det alltså ut. I anslutning till tv-dokumentären finns en serbnationalistisk propagandacentral och en historierevisionistisk kloak. Har SVT:s programansvariga förstått vad de har gett sig in i?

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska