SVT ska inte vara en kanal för konspirationsteorier

8 sep, 2011 |
Tonchi Percan

Tonchi Percan

Tonchi Percan om Sanningen om Srebrenica

Källa :: Newsmill :: SVT ska inte vara en kanal för konspirationsteorier :: den 6 september 2011

Srebrenicafilmen är att den är respektslös både mot sanningen och offren. Konspirationsteorierna presenteras som rationella förklaringar till folkmordet. Det är inte så konstigt att tittarna reagerar med vrede mot SVT. Facebooksgruppen ”SVT sprider lögner om Srebrenica – reagera”, hade igår ikväll, 10 000 medlemmar, skriver journalisten Tonchi Percan.

Sveriges Television kritiseras med rätta för att ha sänt filmen ”Srebrenica – staden som offrades”. Istället för att göra en pudel fortsätter SVT att angripa sina kritiker. Här på Newsmill menar filmmakarna att deras dokumentär ger större förståelse för massakern i Srebrenica. I mina ögon är de rättshaverister och dokumentären känns som ett stycke absurd teater.

Ola Flyums och David Hebditchs film hävdas det att Bill Clinton, den amerikanske presidenten på 90-talet skulle vara beställaren av massakern. Clinton behövde en massaker menar filmmakarna för att kunna slå mot serberna som då för tjugo år sedan var ett problem för det internationella samfundet. Slobodan Milosevics regim var ett hot mot det internationella samfundet. Milosevic satte i gång fyra krig på Balkan. Filmakarna presenterar inte bevis för att Clinton verkligen ville ha en stor massaker. Men dem låter oss tittare förstå att Clintons anhållan om en massaker kastar ett nytt ljus på förspelet till folkmordet i Srebrenica.

Visst kan man anklaga Clinton och Izetbegovic för att vara omoraliska om de skulle ha offrat Srebrenica. Men det politiska ansvaret är något annat än det straffrättsliga för folkmordet i Srebrenica. Det tycks inte filmakarna förstå. Det känns absurt påpeka att varken Clinton eller den dåvarande bosniske presidenten Alija Izetebegovic figurerar i krigstribunalens brottsutredning kring folkmordet i Srebrenica.

Ändå är filmens centrala tes att Alija Izetebgovic skulle vara medskyldig till folkmordet. Izetbegovic skulle ha skickat sina män till slakten för att uppfylla Clintons önskan. Den unga generationen som inte var vuxna 1995 då 7 000 muslimska män avrättades kan tro efter att ha sett filmen att Clinton och Izetbegovic är ansvariga för folkmordet.

De här konspirationsteorierna som visas i filmen är lika gamla som kriget på Balkan som exploderade 1991. För mig är en gåta att SVT och NRK köper dessa rövarhistorier och presenterar dem som ett internationellt grävprojekt. Krigsförbrytartribunalen i Haag håller den dåvarande bosniskserbiske generalen Ratko Mladic och dåvarande presidenten Radovan Karadzic ansvariga för folkmordet. Ratko Mladic greps först i år och Radovan Karadzic förra året. Eftersom de gömdes i Serbien var landet sedan 1995 utsatt för internationella sanktioner.

De två norska filmakarna – förutom att köra med konspirationsteorier – är rätt duktiga för att förfalska verkligheten. Staden Srebrenica var belägrad av den bosniskaserbiska armén som till slut efter tre av krigsföring erövrade staden. Filmmakarna förfalskar historien genom att framställa evakueringar som FN lyckades få till stånd som flykt av desperata kvinnor och barn från de egna muslimska maffiakillarna.

Srebrenica beskrivs i filmen som en maffiastad. Befolkningen flyr från de egna och inte från granaterna som den bosniskserbiska armen avfyrar mot staden. Det är inte så konstigt att tittarna reagerar med vrede. Facebooksgruppen ”SVT sprider lögner om Srebrenica –reagera”, hade igår ikväll, 10 000 medlemmar.

För tio år sedan var jag och Saam Kapadia – idag redaktör för Korrespondenterna på SVT – utsatta för något liknande. Vi hade kastat nytt ljus på händelserna i nordvästra Bosnien och visat att medierna hade överdrivit serbernas ondska där. Men vi hade respekt för fakta och sanningen. Vi hade läst domarna i Haag och kommit fram att tribunalen inte betecknade fånglägren Omarska, Trnopolje och Keraterm som platser där folkmordet ägt rum något som medierna fram till dess hävdade.

Det som är beklämmande med Srebrenicafilmen är att den är respektslös både mot sanningen och offren. Konspirationsteorierna presenteras som rationella förklaringar till folkmordet. SVT borde vara inte vara kanalen för konspirationsteorier som förgiftar det offentliga samtalet. Filmen kastar inget ljus över massakern men presenterar flera konspirationsteorier.

Vi ska inte glömma att Anders Breivik har Radovan Karadzic som sin förebild. Karadzic som är antagligen hjärnan bakom folkmordet av muslimer i Srebrenica. Och inte Bill Clinton som filmmakarna vill får oss att tro.

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska