De bortglömda pionjärerna

12 sep, 2011 |
Barbro Hedvall (Foto: Hampus Lundgren)

Barbro Hedvall (Foto: Hampus Lundgren)

Idag den 12 september 2011 är det 90 år sedan kvinnlig rösträtt infördes i Sverige. Och vägen dit var lång. Barbro Hedvall har skrivit en bok om kvinnorna som i drygt två decennier kämpade mot gubbväldet i riksdagen.

I dagarna utkommer hennes bok ”Vår rättmätiga plats”, om kvinnorna som kämpade för att Sverige skulle få kvinnlig rösträtt. Pionjärerna som drev frågan, eller den Stora Saken som de sa. De som uppvaktade ministrar och hovet, skrev debattartiklar, delade ut flygblad, reste land och rike runt och höll föredrag. De som först efter drygt två decennier, 1921, nådde sitt mål. De som sällan eller aldrig nämns vid namn i historieböckerna.

– De är helt klart bortglömda, slår Barbro Hedvall fast, och deras historia är värd att berättas. Tänk bara på den internationella kvinnliga rösträttskongressen 1911. Den organiserade de väldigt proffsigt och den blev den största kongress vi haft i Sverige.

Läs artikeln här.

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska