Srebrenicafilmens berättelse förkastades av krigstribunalen 2001

13 sep, 2011 |
Tonchi Percan

Tonchi Percan

Av: Tonchi Percan

Källa :: Newsmill :: Srebrenicafilmens berättelse förkastades av krigstribunalen 2001 :: den 9 september 2011

Filmmakarna Ola Flyum och David Hebditch påstår att deras film kastar nytt ljus till förspelet av folkmordet i Srebrenica samt att deras verk kommer med häpnadsväckande nya berättelser av överlevarna. Men det är en falsk marknadsföring. I själva verket har krigstribunalen avfärdat deras berättelse redan i augusti 2001.

Det är en gåta varför filmmakarna presenterar gamla bosniska konspirationsteorier och storserbisk propaganda som nya häpnadsväckande fakta om folkmordet i Srebrenica. Filmen presenteras som ett storslaget internationellt grävprojekt som tagit flera år att göra. En genomgång av krigstribunalens domar visar nämligen att filmens bärande berättelse har förkastats av Haag. Och ingenstans uppges det att fakta som framförs i filmen är betydelselösa för tribunalen.

Storyn i ”Staden som offrades” är att Bill Clinton skulle ha önskat sig en massaker på 5 000 muslimer så att Nato kunde slå till mot serber. För att gå Clinton till mötes offrade Alija Izetbegovic Srebrenica i förhandlingar med serberna. Det var Izetbegovics stora svek mot sina egna, enligt filmen.

Självklart har inte filmmakarna bevis att Clinton hade önskat sig en massaker. Däremot är dem säkra på att Izetbegovic skulle ha gjort en överenskommelse med serberna om att offra Srebrenica i utbyte mot några serbiska förorter i Sarajevo.

Men den tesen avvisades av Tribunalen i Haag redan 2001. Radislav Krstic den bosniskserbiske generalen som var den förste att dömas för folkmord i Srebrenica försökte bevisa i sitt försvar att det skulle finnas just en överenskommelse mellan Izetbegovic och serberna något som även filmmakarna åberopar. I domen får vi veta att tribunalen inte tar hänsyn till denna påstådda deal.

”However, the existence of such a ’deal’ is hotly contested and does not have a direct bearing on the present case. Any possible territorial exchange agreed upon by the opposing governments neither justifies the atrocities that occurred following the take-over of Srebrenica, nor impacts upon the responsibility of General Krstic for those acts.”

http://icty.org/x/cases/krstic/tjug/en/krs-tj010802e.pdf
IT-98-33-T, s 12

Alltså det är som är filmens kärna och berättelse saknar relevans för tribunalen i Haag. Vi tv-tittare får aldrig veta att tribunalen bedömt filmens uppgifter som betydelselösa. Antigen är filmarna okunniga om domen och har förts bakom ljuset av serbisk krigspropaganda eller vilseleder filmmakarna oss tittare genom att hävda att deras uppgifter skulle vara nya när i själva verket den folkmordsdömde generalen använt dem i sitt försvar.

Hur som helst kan inte filmen ”Srebrenica staden som offrades” betraktas som ett hederligt försök att spegla förspelet till folkmordet i Srebrenica. Snarare är det en förfalskning av historien. Den är respektlös både mot sanning och offren i Srebrenica.

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska