Jobbat klart för i år?

16 nov, 2011 |
Sammanlagt saknas det över 70 miljarder per år i kvinnors lönekuvert för att kvinnor ska ha lika hög lön som män

Sammanlagt saknas det över 70 miljarder per år i kvinnors lönekuvert
för att kvinnor ska ha lika hög lön som män (Foto: europarl.europa.eu)

Text: Gudrun Schyman | Källa: Ystads Allehanda, den 7 november 2011

Tyck till! Ja, om du är kvinna. Eftersom kvinnor tjänar mindre än män, men vi samtidigt lovas lika lön för likvärdigt arbete, så har vi jobbat färdigt för året, redan nu i november.

Idén finns internationellt under namnet Equal Pay och denna vecka startar danska fackföreningar i en kampanj på temat. Enligt fackförbunden tjänar danska kvinnor 18 procent mindre än männen, och borde alltså jobba 18 procent mindre per år. Därmed skulle de ha uppfyllt sin arbetskvot nu, första veckan i november.

Kampanjen menar att löneskillnaden beror på att män och kvinnor jobbar i olika branscher, yrken och på olika positioner. Generellt har manliga yrken mer betalt än kvinnliga yrken. Precis som i Sverige alltså.

Trots decenniers tjat om att det inte är bra med lönegapet mellan gruppen kvinnor och gruppen män, trots alla bedyranden om att det ska bort, trots konjunkturer som kommer och går och regeringar som faller och uppstår, så finns det en sak som är konstant: lönegapet mellan det som kodas kvinnligt och det som kodas manligt. I princip har det inte hänt något de senaste trettio åren. Kvinnors månadslön för en heltidstjänst är i genomsnitt 4 400 kronor lägre än mäns. Sedan början på 1980-talet har kvinnors löner konstant varit ungefär 15 procent lägre än mäns.

Läs mer

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska