Roks ordförande: – Ta kvinnors rädsla på allvar!

9 maj, 2012 |

För andra gången på kort tid har samhället misslyckats med att skydda en kvinna som slagit larm om att hon är hotad.

Angela Beausang (Foto: Haris T.)

Angela Beausang (Foto: Haris T.)

Källa :: Roks :: Roks ordförande: – Ta kvinnors rädsla på allvar! :: den 7 maj 2012

– Jag blir så trött på att våld som sker inom en pågående eller avslutad relation inte tas på allvar, säger Angela Beausang, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks.

Enligt Roks uppgifter underlät polisen i Malmö att göra en hot- och riskbedömning när de utfärdade ett kontaktförbud för den man som nu erkänt att han skjutit sin före detta flickvän.

– Återigen har vi fått se prov på hur samhällets aktörer inte håller måttet när det gäller. Att inte genomföra en hot- och riskbedömning, när en man beläggs med kontaktförbud och åtalas för ofredande och trakasserier, är att utsätta kvinnan för en potentiell dödsfara, säger Roks ordförande Angela Beausang.

Angela Beausang reagerar också på att polisen återigen väljer att beskriva mordet som ett ”familjedrama”, ett ordval som Roks starkt värjer sig mot:

– Jag blir så trött på att när våld sker inom en relation, eller en avslutad relation, så ses det inte som så farligt, då är det ett ”drama”. Det är ju de kvinnor och barn som har eller har haft våldsverkaren i hemmet som lever allra farligast, säger hon.

Läs hela texten

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska