Många från Balkan luras söka asyl

11 okt, 2012 |

29 713 personer har sökt asyl i Sverige under januari–september i år, mot 20 020 samma tid i fjol – upp 48 procent. Syrien är största ursprungsland. Serbien är fjärde, Bosnien sjätte och Albanien åttonde största ursprungsland.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Text: Tomas Bengtsson / TT (2012-10-07)

Många människor från Balkan luras till Sverige för att söka ett uppehållstillstånd de aldrig kommer att få. Den falska informationen kommer ofta från researrangörer.

– Människor lockas av desinformation att investera det lilla man har av kapital, säger Caroline Henjered, verksamhetschef på Migrationsverket, till TT.

Av de tio största ursprungsländer för asylsökande i Sverige i år är Serbien på fjärde, Bosnien på sjätte och Albanien på åttonde plats. Men statistiken för faktiskt prövade ansökningar hittills i år från serber, bosnier och albaner visar att försvinnande få får asyl i första instans, hos Migrationsverket.

Enligt verket tillhör de serbiska sökande ofta minoritetsgrupper som har ett tufft liv men som enligt reglerna inte har rätt till svensk asyl.

Många bosnier och albaner luras med hjälp av falsk information från researrangörer att resa till Sverige, enligt verket.

Svenska beskickningar på Balkan försöker få ut korrekt information om reglerna för svenskt uppehållstillstånd till lokala medier.

Nu ska också verkets nye generaldirektör Anders Danielsson agera.

– Vår generaldirektör kommer att möta ambassadörerna i länderna för att titta på hur vi bättre ska få ut riktig information, för det finns mycket desinformation, säger Henjered.

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska