Roks nya broschyrer om härskarteknikerna

29 okt, 2012 |

Många har frågat efter nya broschyrer om härskarteknikerna, och nu är de här. De 8 härskarteknikerna finns i två versioner, en som riktar sig till unga och som är skriven för vuxna. Båda innehåller tips om hur du motarbetar härskartekniker.

De 8 härskarteknikerna

De 8 härskarteknikerna

Härskartekniker är metoder som används – medvetet eller omedvetet – av personer eller grupper som vill behålla sin maktposition. Vi har alla råkat ut för dem, och när vi råkar ut för dem är det lätt att vi skuldbelägger oss själva i stället för att se att det var någon annan som gjorde fel. Därför är det viktigt att känna igen härskarteknikerna, för att se när du själv eller någon annan utsätts för dem.

Den första som skrev om härskarteknikerna var den norska forskaren och politiker Berit Ås, som identifierade 5 härskartekniker. I Roks nya, uppdaterade broschyrer, presenterar Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) tillsammans med Kvinno- och tjejjouren i Umeå, Berit Ås första 5 härskartekniker (Osynliggörande, Förlöjligande, Undanhållande av information, Dubbelbestraffning, Påförande av skuld och skam), samt ytterligare 3 (Våld och hot om våld, Objektifiering och Splittring), som tillkommit senare.

– Vårt förra häfte om härskarteknikerna var oerhört populärt och vi är jätteglada över att presentera de nya broschyrerna. Även om vi fräschat upp materialet är det samma mekanismer som gäller fortfarande, och så länge som det finns de som använder sig av härskarteknikerna behövs det här materialet, säger Roks ordförande Angela Beausang.

Båda häftena innehåller Sara Hanssons illustrationer, och samma information, men de beskriver och exemplifierar härskarteknikerna på lite olika sätt.

Mer info

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska