Missa inte musikgruppen Divanhana från Sarajevo

1 mar, 2013 |

Musikgruppen Divanhana från Sarajevo är på svensk turné från den 25 april t.o.m. den 9 maj 2013.

Missa inte musikgruppen Divanhana från Sarajevo

Missa inte musikgruppen Divanhana från Sarajevo

Denna turné anordnas av Riksteatern.

Spelplan

Scenguiden

Divanhana från Bosnien-Hercegovina rör sig i gränslandet mellan pop, jazz och klassisk musik. Med sitt filmiska och klangrika sound har de lyckats sammankoppla ett nutida urbant uttryck tillsammans med rötter ur den traditionella balkanmusiken, benämnd som ”sevdalinka”.

Sevdalinka står för en folkmusikgenre med lång tradition i Bosnien-Hercegovina, som även är mycket populär i Montenegro, Serbien, Kroatien och Makedonien. Ursprungligen kommer ordet från turkiskans ”sevda”: kärlek. Musiken är nära besläktad med genrer som flamenco, fado och blues.

Divanhana bildades 2009 av en grupp studenter vid Sarajevo Music Academy och debuterade samma år med sångaren Vanja Muhović, som de spelade in två singlar med: Zaplakala Šećer Đula och Razbolje se sultan Sulejmane. Låtarna fick ett enormt genomslag och lockade till sig en stor skara lyssnare som ville höra mer.

Deras första fullängdsalbum DERT släpptes 2011 och var resultatet av ett samarbete med den renommerade tyska musikproducenten Walter Quintus.

Hösten 2012 är de åter aktuella med ett nytt album och för att fira detta ger de sig ut på turné, som våren 2013 når Sverige och Riksteatern.

Medverkande: Leila Ćatić (sång), Nedžad Mušović (dragspel), Ismar Porić (klarinett och saxofon), Neven Tunjić (piano), Azur Imamović (bas), Danijel Čondrić (gitarr), Rifet Čamdžić (trummor) och Irfan Tahirović (slagverk).

För mer information om Divanhana besök: www.reverbnation.com/divanhana

Sidan uppdaterad: 2013-04-25

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska