100 övningar om sex, kärlek och våld

19 dec, 2013 |

SKR:s jourer märker av ett stort behov hos unga att prata om allt från vänskap till våld. Att ge utrymme för samtal, diskussioner och nya tankar är viktigt för att främja jämställdhet och förebygga våld. Men hur?

Stjärnjourens nya bok Motmakt

Stjärnjourens nya bok Motmakt

Några som vet är Sundbybergs tjejjour Stjärnjouren som efter tio års erfarenhet nu lanserar metodmaterialet Motmakt fullspäckat med konkreta steg för steg-övningar och ledartips uppdelat på nio teman.

– Vi tyckte teman som kropp, våld, påverkan och framtid saknades i andra material för unga, säger bokens ena redaktör Ida Gulbrandsen som är särskilt förtjust i framtidstemat.

– Det är viktigt i stärkande arbete med unga att kunna inspirera och ge hopp.

För Stjärnjouren handlar förebyggande arbete om att stärka enskilda unga tjejer och transpersoners handlingsutrymme och egenmakt, för att både på ett individuellt och samhälleligt plan förebygga utsatthet.

De runt hundra övningarna i Motmakt kan användas i grupper med unga och vuxna av alla kön, även om materialet utgår från unga tjejer och transpersoner i första hand. Övningarna tar upp allt från de egna rättigheterna och vem man vill se som statsminister till rädslor, våldtäkt och normaliseringsprocessen.

I övningen Världskartan är det tänkt att deltagarna med hjälp av en karta, nålar och garn ska reflektera över och berätta om sin familj och var de kommer ifrån. Syftet är att synliggöra alla i gruppen och visa på hur de tillsammans är del av ett nätverk som spänner över hela världen.

Ledaren uppmanas att tänka på att ”inte exotisera eller värdera platserna olika utan att bekräfta alla. Det handlar inte om en tävling om vem som bott på flest platser eller har en spännande bakgrund.”

I övningen Heteroprivilegier synliggörs snäva normer för sexualitet. Syftet är att, istället för att hamna i en diskussion om diskriminering och att det är synd om hbt-personer vända på perspektivet och visa hur vissa grupper i samhället behandlas bättre än andra, samt att heterosexualitet också är en sexualitet.

En del av övningarna i boken bygger på andra material. En del är nyskrivna. Materialet har testats i tjejgrupper på skolor i Sundbyberg.

Källa | Ladda ner (PDF file 6,69 Mb)

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska