Debatt: Historien om offren på Balkan är väl dokumenterad

31 jan, 2014 |

Historieprofessor Lennart Palm ingår i ett sammanhang. Trots sin fina titel tillhör han en historierevisionistisk subkultur, en kultur där förnekanden och konspirationsteorier förs fram som vore de sanning, skriver frilansjournalist Annika Hamrud.

Inget krig eller några illgärningar är så väl dokumenterade som kriget i före detta Jugoslavien, skriver Annika Hamrud. (Bild: Amel Emric)

Inget krig eller några illgärningar är så väl dokumenterade som kriget i före detta Jugoslavien,
skriver Annika Hamrud. (Bild: Amel Emric)

Källa :: Göteborgs-Posten :: Debatt: Historien om offren på Balkan är väl dokumenterad :: den 31 januari 2014

Text: Annika Hamrud, frilansjournalist

Folkmordsförnekare. Revisionister. Smaka på orden. Man tänker på förintelseförnekaren Robert Faurrission, vars ankomst till Sverige i början av 1990-talet ledde till demonstrationer. Det handlar om en person som förnekar det vi anser vara det allra värsta brott som begåtts mot mänskligheten, nazisternas förintelse. Sådana finns inte i Sverige, tänker vi. Men det gör det. För nazisterna genomförde visserligen det värsta, men inte det sista, folkmordet i historien. Och Göteborgs-Posten publicerade den 29 januari en sådan förnekare.

I Prijedortrakten i norra Bosnien och Hercegovina dödades ett stort antal civila bosniaker under sommaren 2002 och många hamnade i koncentrationsläger där de torterades. Många av dem hamnade sedan i en massgrav i byn Tomašica som hittades i höstas och som jag besökte tillsammans med fotografen Caroline Tibell. Vi har sett offren. Vi har känt lukten. Kropparna är väl bevarade. Det är möjligt att identifiera dem på deras utseende och kläder. Men man väntar ändå på DNA för att 100-procentigt säkerställa vilka de är. Men Lennart Palm vet bättre: ”Offren förutsattes vara muslimer och förövarna serber.” Som om det på något sätt skulle kunna finnas ett enda tvivel om vad som skett på denna plats. Som om man som källkritisk metod kan lägga Lennart Palms åsikt i den ena vågskålen och DNA-bevisning i den andra.

(…)

Läs hela texten i Göteborgs-Posten

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska