Boken #ŽeneBiH (Bosnien och Hercegovinas kvinnor)

17 dec, 2019 |

Boken #ŽeneBiH (Bosnien och Hercegovinas kvinnor) är ett konstnärligt, aktivistiskt och forskningsinitiativ som består av biografier av över 50 Bosnien och Hercegovinas kvinnor som har brutit stereotyper och förespråkat kvinnors rättigheter och emancipation.

Boken #ŽeneBiH (Bosnien och Hercegovinas kvinnor)

Boken #ŽeneBiH (Bosnien och Hercegovinas kvinnor)

Varje kvinna är illustrerad av en annan kvinnlig illustratör/designer/ konstnär från Bosnien och Hercegovina. Det här är en bok om första kvinnliga konstnärer, författare, poeter, socialarbetare, nationella hjältinnor, regissörer, forskare, musiker, läkare, aktivister, professorer och andra exceptionella kvinnor från Bosnien och Hercegovina.

Detta initiativ är startat att bidra till kvinnors synlighet i Bosnien och Hercegovina och uppmuntra liknande utbildningsinitiativ.

Den här boken firar kvinnor som beslutade att bedriva utbildning även när kvinnor inte fick göra det, som var (och är) ambassadörer för Bosnien och Hercegovinas konst och kultur i världen, kvinnorna som främjade kvinnors rättigheter i en tid då de inte ens existerade, kvinnor som gav sina liv i kampen mot fascismen, kvinnor som har uppnått världsomspännande berömmelse inom sina respektive arbetsområden och de som var eller är en av Bosnien och Hercegovinas största skatter.

Författare av boken (från vänster till höger): Masha Durkalić, Hatidža Gušić och Amila Hrustić Batovanja (Foto: Imrana Kapetanović)

Författare av boken (från vänster till höger): Masha Durkalić, Hatidža Gušić och Amila Hrustić Batovanja (Foto: Imrana Kapetanović)

Mer info

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Engelska Bosniska