Samtal med konstnären Lala Raščić om hennes utställning på Röda Sten Konsthall i Göteborg

5 mar, 2021 |

Samtalet leds av Amila Puzić, kurator för utställningen med titeln ”Ju fler tungor som tystas, desto mer talar de”, som är Lala Raščićs första utställning i Sverige.

Samtal med konstnären Lala Raščić om hennes utställning på Röda Sten Konsthall i Göteborg

Samtal med konstnären Lala Raščić om hennes utställning på Röda Sten Konsthall i Göteborg

Tid: måndag den 8 mars 2021, kl. 20.00–21.00

Join Zoom Meeting

Arrangörer: Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet NBV i samarbete med Röda Sten Konsthall och Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i samband med Internationella kvinnodagen.

På inbjudan av Röda Sten Konsthall har Lala Raščić gjort ett nytt verk och en platsspecifik installation i samarbete med musikensemblen Göteborg Baroque.

I sin konst tar Lala Raščić utgångspunkt i gamla folksägner, mytologiska väsen och feministisk teori. Medusa och den spindel-lika Arachne är två viktiga inspirationskällor. I samarbetet med Göteborg Baroque har Lala Raščić skapat ett nytt verk som utgår från Claudio Monteverdis opera Poppeas kröning från 1642. Titeln för utställningen är ett citat av filosofen Seneca, som även han figurerar i operan. Ett citat som trots sina snart 400 år talar till oss på ett synnerligen aktuellt vis.

Lala Raščić

Lala Raščić

Utställningen även äldre verk med varierande uttryck och material, allt från ljudinstallationer och skulpturer som rör sig till skuggspel, videofilmer och teckningar.

Med ett feministiskt perspektiv hämtar Lala Raščić inspiration från hantverkstraditioner, antika myter och folkloristiska seder som hon omtolkar och återuppför i en egen särpräglad visuell upplevelse. Genom sin konst undersöker Lala Raščić kvinnors begränsade rättigheter i det offentliga rummet och hur västerländsk kultur format, tystat och exkluderat kvinnor från maktens centrum.

Lala Raščićs utställning inleder utställningsåret 2021 på Röda Sten Konsthall – detta år då Göteborg fyller 400 år och svenska kvinnor haft rösträtt i 100 år. Utställningen pågår från den 6 februari till den 5 april 2021.

Kontakt

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska