Riksdagsledamot: SVT går i god för historieförfalskning av folkmord

15 sep, 2011 |
Fredrik Malm

Fredrik Malm

Av: Fredrik Malm

Källa :: Newsmill :: Riksdagsledamot: SVT går i god för historieförfalskning av folkmord :: den 15 september 2011

SVT:s ledning måste välja mellan kårandan journalister emellan, eller att stå upp för de fakta som finns om Srebrenica, skriver Fredrik Malm, riksdagsledamot för Folkpartiet.

Söndagen 28 augusti sände SVT Dokument Utifrån dokumentären ”Staden som offrades”, om folkmordet i Srebrenica, Bosnien-Hercegovina, 1995. Det var en minst sagt kontroversiell dokumentär och efter sändningen har debatten rasat, inte minst här på Newsmill.

Kritiken mot dokumentären handlar om faktafel, att den nonchalerar slutsatser i krigsförbrytartribunalen i Haag, FN och ett flertal människorättsorganisationer, förminskar de bosnienserbiska styrkornas förbrytelser, saluför konspirationer samt att personer som varit involverade i produktionen gett uttryck för historierevisionistiska uppfattningar.

Vad som förvånar är den tvärsäkerhet med vilken Sveriges Television väljer att bemöta kritiken. SVT försvarar inte enbart att dokumentären sändes, utan väljer också att med stor emfas gå i god för att alla uppgifter i den är korrekta.

Dokumentären är uppbyggd, klippt och vinklad så att bosniakerna (de bosniska muslimerna) i Srebrenica framställs som den aggressiva aktören i kriget. Att den bosniska armén var svag och dåligt utrustad och enklaven omringad av bosnienserbernas armé tonas ned. Filmsekvenser på kvinnor och barn tätt packade på lastbilsflak varvas med beskrivning om hur stadens befolkning flyr från den bosniska armén, alltså från sin egen militär. Att civila evakuerades undan krig, bosnienserbiska attacker, återkommande krypskytt- och granatattacker och hot om etnisk rensning förtigs. Bill Clinton påstås ha uppmuntrat en massaker på 5 000 bosniaker för att motivera USA att gå in i kriget, något som återges utan kritiska följdfrågor.

Den bosnienserbiske militäre ledaren Ratko Mladic, som står åtalad vid krigsförbrytartribunalen i Haag för ”folkmord, förföljelser, utrotning, mord, utvisning, omänskliga handlingar, terror, olagliga angrepp och tagande av gisslan”, porträtteras i dokumentären som en ledare som ville skona befolkningen i Srebrenica från vedergällning. Dokumentären förflyttar skuldbördan från dem som utförde folkmordet, alltså bosnienserbiska styrkor, till dem som dödades i folkmordet, bosniakerna (de bosniska muslimerna). För att belysa de serbiska civila offren – som otvivelaktigt utsattes för krigsbrott – behöver man inte förvränga sanningen om vad som hände efter Mladic övertagande av Srebrenica.

Ett påstående som förs fram i dokumentären är att den nederländska FN-bataljonen i Srebrenica deltog på bosniakernas sida i kriget. Det påståendet har ungefär lika hög sanningshalt som att Sverige skulle ha deltagit vid västfronten i Andra världskriget.

Läs hela artikeln på Newsmill

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska