Tre kvinnor delar på fredspriset

7 okt, 2011 |
Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karman

Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karman

Oslo, den 7 oktober 2011

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den liberianska medborgarrättskämpen Leymah Gbowee och jemeniten Tawakkul Karman får 2011 års fredspris för sitt fredsarbete i Afrika och arabvärlden.

– Många människor kommer att bli väldigt glada. Det här är fantastiska nyheter för Jemen och särskilt för kvinnor i Jemen, säger bloggaren och demokratiaktivisten Atiaf Alwazir på telefon till TT från Jemens huvudstad Sanaa.

Nobelkommittén skriver i sin motivering att fredspriset detta år ska delas i tre lika stora delar mellan Sirleaf, Gbowee och Karman ”för deras ickevåldskamp för kvinnors säkerhet och deras rätt till fullt deltagande i fredsbyggande arbete.”

Kommittén betonar vidare att Tawakkul Karman ”både före och under” den arabiska våren under ”de mest krävande omständigheter spelat en ledande roll i kampen för kvinnors rättigheter och för demokrati och fred i Jemen”.

– Det här visar att det trots allt finns någon form av internationellt stöd till folket i Jemen och det är bland de viktigaste. Ni ska veta att i nio månader så har vi känt att omvärlden egentligen inte vet vad som händer i Jemen och att ingen på allvar lyssnar till oss, säger Atiaf Alwazir till TT.

”Vi kan inte uppnå demokrati och varaktig fred i världen med mindre än att kvinnor får samma möjligheter som män att påverka utvecklingen på alla plan i samhället”, heter det vidare i motiveringen.

Kommittén pekar särskilt på hur det gick till när FN:s säkerhetsråd i oktober 2000 antog resolutionen 1325. Den uppmärksammade övergrepp mot kvinnor i krig och gjorde det till en internationell angelägenhet.

– Jag ser detta som ett erkännande för alla kvinnor i världen som arbetar med fred och för mer demokrati, inte minst kvinnliga rättigheter, säger Norges statsminister Jens Stoltenberg i sin kommentar till priset.

Det framgick att Nobelkommittén under fredagen bara lyckats få tag i en av de prisvinnarna – Gbowee – för att gratulera.

Ellen Johnson Sirleaf

Ellen Johnson Sirleaf, född 1938 (72 år), blev historisk när hon 2005 blev Afrikas första demokratiskt valda kvinnliga president. Hon blev känd i världen för att ha lett Liberia till försoning efter 14 år av mycket grymma och blodiga inbördeskrig. Hon har bland annat varit med om att driva fram en FN-resolution om skydd för kvinnor mot våld och sexuellt våld. Hon är inte lika populär i hemlandet som utomlands, där hon bland annat utsetts till ”en av världens tio bästa statschefer”.

Den 11 oktober håller Liberia parlaments- och presidentval och Sirleaf har under valkampanjen kritiserats för att ha misslyckats med att få ekonomin på fötter och stävja korruptionen.

Leymah Gbowee

Är född 1972 i Liberia och är utbildad traumaterapeut. Hon har under många år arbetat i olika inhemska fredsrörelser. 2002 var hon med och grundade rörelsen ”Women of Liberia Mass Action for Peace”, som ofta brukar få äran för att inbördeskriget kunde avslutas 2003. Hon har också lett landets sannings- och försoningskommission efter kriget.

Tawakkul Karman

Är journalist, människorättsaktivist och medlem av islamistpartiet Islah i Jemen. När hon greps i januari efter att ha lett två demonstrationer på universitetet i Sanaa bidrog det till att dra igång de landsomfattande protesterna mot landets president Ali Abdullah Saleh.

– Kvinnor spelar en avgörande roll i regionen, från Tunisien till Egypten och Libyen, och de har varit en viktig faktor för att tända revolutionerna i varje stad, sade hon till nyhetsbyrån AFP i en intervju i mars.

Av: TT

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska