Global säkerhet: Genom bosnisk lins

22 okt, 2011 |
Swanee Hunt (Photo: Stephanie Mitchell/Harvard News Office)

Swanee Hunt (Photo: Stephanie Mitchell/Harvard News Office)

Del III i serien Kvinnor och Krig

Vad kan vi lära oss om den globala säkerheten nästan två decennier efter det enormt destruktiva våldet under kriget i Bosnien?

Trots slutet på den väpnade konflikten 1995 beskrivs Bosnien fortfarande som ett land i ”en ständig kris”. Det finns få enkla svar om hur man kan överbrygga den politiska klyftan som är bredare idag än före kriget.

USIP (USA:s fredsinstitut) i samarbete med Institutet för inkluderande säkerhet, USAID och Vital Voices kommer att vara värd för en diskussion med ambassadör Swanee Hunt och USAID:s biträdande förvaltare Donald Steinberg om lärdomar från den bosniska konflikten med särskilt fokus på de bästa sätten att garantera en direkt roll för kvinnor i fredsskapande insatser i världen.

Datum: den 25 oktober 2011, kl. 15.00 – 17.30

Plats: U.S. Institute of Peace, 2301 Constitution Avenue NW, Washington, D.C. 20037

Swanee Hunt: ”Worlds Apart : Bosnian Lessons for Global Security”I sin nya bok ”Worlds Apart : Bosnian Lessons for Global Security” illustrerar ambassadör Swanee Hunt sitt 17 års arbete på Balkan, i synnerhet klyftan mellan medborgarnas liv utanför kriget och ’de internationellas’ beslut om huruvida och/eller hur man ska ingripa. Från dessa berättelser drar Hunt sex lektioner som gäller konflikter över hela världen.

Dessutom kommer filmproducenten Abigail Disney och filmregissören Pamela Hogan att presentera sin PBS dokumentär ”Jag kom att vittna”, som beskriver hur en grupp av 16 kvinnor från Bosnien, krigsoffer för systematiska våldtäkter, bröt igenom den politiska och samhälleliga tystnaden och steg in i vittnesbåset på en internationell tribunal. En paneldiskussion kommer att följa.

Programmets talare:

  • Ambassadör Swanee Hunt, president, Hunt Alternatives Fund; president, The Institute for Inclusive Security; Eleanor Roosevelt Lecturer in Public Policy, Harvard Kennedy School of Government)
  • Donald Steinberg, biträdande förvaltare, U.S. Agency for International Development, USAID
  • Abigail Disney, producent av filmen ”Jag kom att vittna”
  • Pamela Hogan, regissör av filmen ”Jag kom att vittna”
  • Mirsad ”Miki” Jacevic, Chief Training Officer, The Institute for Inclusive Security
  • Dr. Richard H. Solomon, välkomstord, president, U.S. Institute of Peace
  • Kathleen Kuehnast, konferencier; direktör, Gender and Peacebuilding Center, U.S. Institute of Peace

Källa

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Engelska Bosniska