Axel, Ingemar, Eva och Granskningsnämnden

2 apr, 2012 |
Granskning

Granskning

Den mest skrämmande händelsen i mitt liv sedan min tvångsförflyttning från Bosnien och Hercegovina 1993 var när SVT den 28 augusti 2011 visade Ola Flyums och David Hebditchs propagandafilm om Srebrenica i programmet ”Dokument utifrån”.

Det var helt chockerande! Sådana filmer visades ofta i början av 1990-talet på Serbiens och Kroatiens tv och de flesta av ”de andra” ansåg det som en ren och hänsynslös propaganda. Och nu, i augusti 2011, kunde man se samma sak på SVT.

Var det på riktigt eller bara en mardröm? Tyvärr, var det på riktigt och orsakade mardrömmar. Hur kände sig de 8 000 offren för folkmordet i Srebrenica, de 8 000 oskyldiga människor som avrättades i juli 1995?

Om de hade en chans att se denna skamlösa filmskapelse hade de vridit sig i graven!

Det är redan känt att folkmordet i Srebrenica ingår i de mest dokumenterade folkmorden i mänsklighetens historia och där är det väldigt svårt att tillägga något nytt. Det är bara att följa lagen. Allt är redan överbevisat.

Men det ansåg troligen inte Norska filminstitutet och Sveriges Television (SVT) när de finansierade denna film. Eller är deras ledning helt oinformerad om det som är allmänt känt. Haagtribunalen undersökte nästan allt det som sades i filmen och har funnit nästan allt vara gammal krigspropaganda.

Filmen var väldigt kritiserad både i Norge och Sverige, dock finns det många som vill se en annan sanning av denna som Haagtribunalen redan tidigare har bevisat.

Och idag, sju månader efter den kränkande filmvisningen, har Granskningsnämnden fällt SVT och SR för partiskhet.

Genom att det inte förekom någon debatt eller något ifrågasättande eller problematiserande – i eller i anslutning till dokumentären – kring hur sakuppgifter förhöll sig till den vedertagna historieskrivningen kom uppgifterna och slutsatserna i dokumentären att framstå som odiskutabla. Att på detta oreserverade sätt sända en dokumentär med ett innehåll av så kontroversiell art stred därmed enligt granskningsnämnden mot opartiskhetskravet.

Som människa tog jag i höstas avstånd från programmet ”Dokument utifrån” samt från Axel Arnö, Ingemar Persson och Eva Hamilton på SVT.

Inte bara p.g.a. filmvisningen. Det går inte att rättfärdiga exekution av 8 000 människor! Utan även för deras respektlösa försvar av filmvisningen och allt kring denna.

Det är inte bara att de borde skämmas!

De borde avgå för att människorna ska återupprätta förtroendet för tv-huset de jobbar på.

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska