Ta strid för högre kvinnolöner!

6 apr, 2012 |
Johanna Palmström

Johanna Palmström

Av: Johanna Palmström

Källa :: Dagens Arena :: Ta strid för högre kvinnolöner! :: den 4 april 2012

Häxornas färd mot Blåkulla inleder i morgon påskhelgen. Många arbetsplatser stänger igen några extra dagar. Som tur är gäller det långt ifrån alla arbetsplatser. Påskäggen kan fyllas i matbutiker. Med eller utan kvast kan vi färdas med kollektivtrafiken. I hemtjänsten och äldreboenden fortsätter verksamheten, som alla dagar under året.

För många av dem som arbetar under storhelger har årets avtalsrörelse gått in i slutfasen. I förra veckan varslade Handels om strejk på lager och i butiker från den 13 april. Kommunals och SKL:s förhandlingar intensifieras i nästa vecka. Handels krav, som även Kommunal driver i sina förhandlingar, är 860 kronor i löneökning för anställda i detaljhandeln och 100 kronor extra i jämställdhetspott. Poängen med jämställdhetspotten är att tillåta högre löneökningar än det av industrin satta märket 2,6 procent för att utjämna löneskillnader mellan kvinno- och mansdominerade yrken. I praktiken innebär den extra hundralappen att löneskillnaderna inte ska tillåtas öka ytterligare, vilket riskerar att bli resultatet om alla yrken ges samma procentuella löneökning.

Årets avtalsrörelse pågår samtidigt som Centerpartiet och Folkpartiet har föreslagit sänkta ingång- och ungdomslöner i bland annat kvinnodominerade arbetaryrken. Även arbetsgivarorganisationer har uttalat att sänkta löner är en bra idé. Ännu har inte jämställdhet använts som en av poängerna i lönesänkardebatten. Men vem vet, kanske är det nästa utspel. Alliansen har flitigt missbrukat jämställdhet som argument för allt från den sänkta restaurangmomsen till RUT-avdraget.

Läs hela texten

Johanna Palmström är chefredaktör för den feministiska kulturtidskriften Bang och ledarskribent på frilansbasis för Dagens Arena. Hon har tidigare jobbat som utställningsproducent, varit aktiv i Teater Lacrimosa samt skrivit bland annat handböckerna ”Slå tillbaka” och ”Ta betalt”.

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska