”Rätt att Bildt får kritik”

7 apr, 2012 |
Sarajevo, den 6 april 2012 (Foto: Sulejman Omerbašić/AP)

Sarajevo, den 6 april 2012 (Foto: Sulejman Omerbašić/AP)

Av: Hannes Delling

Källa :: Svenska Dagbladet :: ”Rätt att Bildt får kritik” :: den 6 april 2012 kl 23.22; uppdaterad: den 7 april 2012 kl 12.23

Attacken mot utrikesminister Carl Bildt (M) under en minnesceremoni för krigsoffer i Sarajevo blev en stor nyhet i Bosnien och Hercegovina. Kritiken mot utrikesministern delas av många svenskar med rötter i landet.

Utrikesminister Carl Bildts (M) närvaro i Sarajevo i Bosnien och Hercegovina i går för att hedra krigsoffren i Bosnienkriget blev inte som han tänkt sig.

I samband med ceremonin fick han ta emot hård kritik för att inte ha gjort tillräckligt i sin roll som EU:s särskilde sändebud under kriget, och att ha varit flat mot den serbiske presidenten Slobodan Milosevic.

Florence Hartman, före detta talesperson för krigsförbrytartribunalen för Jugoslavien, hoppade på Carl Bildt på gatan, inför kamerorna.

– Jag förstår inte varför Bildt är här. Han ska inte vara här i dag. Han förtjänar inte att vara här, sade Hartman som träffade Bildt vid minnesceremonin där 11 541 tomma röda stolar placerats ut för att hedra de civila offren.

Sarajevo, den 6 april 2012 (Foto: Amel Emrić/SCANPIX)

Sarajevo, den 6 april 2012 (Foto: Amel Emrić/SCANPIX)

På filmklippet syns det hur Bildt vänder Hartman ryggen och inte vill diskutera med henne. Även brittiske journalisten Ed Vulliamy, som fick Pulitzer-priset för sin rapportering om kriget, kritiserade Bildt och tyckte hans närvaro var ”magstark”.

Attacken mot Carl Bildt blev en stor nyhet på nyhetssajter i Bosnien och Hercegovina, berättar Edin Osmancevic, som själv flytt till Sverige under kriget.

Så fort han fick höra om att Bildt planerade att resa dit lämnade han in en officiell protest till den svenska regeringen mot Bildts närvaro i Sarajevo.

– Vi har protesterat på grund av att han i sin roll som hög medlare satt bara fem mil från Srebrenica under pågående slakt. Han satt med Milosevic och Mladic och åt lunch. Jag tycker att han har ett moraliskt ansvar. Han har inte förtjänat att närvara på minnesceremonin, säger han till SvD.se.

Senada Bešić, ordförande för Bosnien och Hercegovinas kvinnoriksförbund i Sverige, med runt 6 000 medlemmar, är också kritisk.

– Kritiken är helt på plats. Vi har varit mycket missnöjda med hans roll som sändebud i Bosnien och han var inte helt opartisk under sin tid. Jag håller med att han inte skulle vara i Sarajevo, säger hon till SvD.se.

Azra Jelacic, ordförande för Bosnisk-hercegovinska riksförbundet, tycker också att han förtjänar kritiken.

– Hans diplomati under och efter kriget är en stor dubbelmoral. Alla de som hade makt att ta beslut då och inte gjorde det får leva med konsekvenserna att många liv har försvunnit, säger hon till SvD.se.

Carl Bildt själv slår ifrån sig kritiken i en hälsning via Anders Jörle, presschef för UD:s presstjänst:

”Mitt bidrag var att bidra till att få ett slut på kriget och börja bygga en fred. I samband med besöket i Sarajevo fick jag många varma ord på gatorna idag, även av den bosniska ledningen. Att det sedan finns en bitterhet över kriget är naturligt.”

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska