Monica Hirsch: Modet att minnas. Sex kvinnor om kriget i Bosnien och Hercegovina

8 dec, 2020 |

”Vi styrs av våra instinkter och blir djuriska på något sätt. Männen ska rädda våra liv och vi andra är där för att stötta dem. Ett hopplöst liv för kvinnorna. Det finns inget stort i livet.”

Monica Hirsch: Modet att minnas. Sex kvinnor om kriget i Bosnien och Hercegovina

Monica Hirsch: Modet att minnas. Sex kvinnor om kriget i Bosnien och Hercegovina

Våren 1992 var Ismeta Džafić från Karadaglije femton år och skulle gå ut åttonde klass. Men skolavslutningen ställdes in. Kriget var på väg. Allt avstannade: drömmar, ambitioner, framtidsplaner, allt.

Sex kvinnor berättar rakt och okonstlat om hur de överlevde under kriget i Bosnien och Hercegovina 1992–1995, om flykten till Sverige, om livet både före och efter kriget. Männen finns här också, men det är kvinnorna som talar nu. En gång hade de trygga och bra liv i det forna Jugoslavien. Nationalism var för dem en främmande ideologi som inte ingick i deras tankevärld.

”Ett krig är inte något som händer och går över, det präglar ett helt liv.” Fuada Krestić från Sanski Most var tre år när familjen flydde ut i skogen och höll sig gömd.

Det som inte skulle få hända igen efter andra världskriget tilläts ske, denna gång medan omvärlden såg på. Trots att media dagligen rapporterade, att FN fanns på plats, att världen visste, dödades kvinnor – våldtogs och utsattes för sexuella övergrepp, förlorade nära familjemedlemmar, tvångsförflyttades och bevittnade ofattbara mängder lidande.

Monica Hirsch, journalist och författare, Maja Kristin Nylander, fotograf

Monica Hirsch, journalist och författare, Maja Kristin Nylander, fotograf

Monica Hirsch (f. 1943) är journalist och författare. Hon har i reportage och dokumentära framställningar skildrat överlevares berättelser från folkmord, bland annat i böckerna Bara dom inte dödar mig. Jerzy och Teodora – två livsdokument (2004) och Det tysta arvet – om romer under Förintelsen (2016), samt reportagefilmerna Bara dom inte dödar mig – om Jerzy Lipchytz (2002) och Möte med Förintelseöverlevaren Sigmund Baum (2018). Nedtecknade också romska sagor tillsammans med Bagir Kwiek i boken Det var en gång det som inte var (2013).

Maja Kristin Nylander (f. 1979) är fotograf och bildkonstnär. Hon arbetar redaktionellt samt med projekt och utställningar. Har tidigare fotograferat prisbelönta utställningar och böcker som Vi är romer (2013), Det tysta arvet (2016), Häst min bror (2012), Syskon (2004) och Det är vi som är dom (2014).

Grunduppgifter om boken

  • ISBN: 978-91-88383-78-5
  • Första upplagan: 2020.
  • Foto: Maja Kristin Nylander.
  • 112 sid. Häftad. Rikt illustrerad.
  • Ca pris: 240 kr.
  • Utkommer i december 2020.

Källa

Sidan uppdaterad: 2020-12-20

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska