Minnesstund för offren av folkmordet i Srebrenica

5 jul, 2021 |

I år lyfter vi fram vikten av att minnas och påminnas om folkmordet i Bosnien på både individuell och kollektiv nivå. Minnet av vad som hände i Srebrenica juli 1995, får aldrig glömmas bort. Det måste bevaras och spridas vidare till både nuvarande- och framtida generationer, och det gör vi bäst genom att stödja institutioner som till exempel Memorial Centre Srebrenica-Potočari (https://www.srebrenicamemorial.org/en).

Minnesstund för offren av folkmordet i Srebrenica (Foto: Tarik Samarah)

Minnesstund för offren av folkmordet i Srebrenica (Foto: Tarik Samarah)

Memorial Centre Srebrenica-Potočari startades upp i september 2003 efter ett beslut av High Representative for Bosnia and Herzegovina. Centret har sedan dess jobbat outtröttligt med att samla in vittnesmål, föremål och kontinuerligt dokumentera folkmordet i Bosnien Hercegovina.

Memorial Centre Srebrenica-Potočari jobbar med att utbilda och sprida information om det största folkmordet i Europa sedan andra världskriget. De arbetar även med forskning som ska ligga till grund för en ökad tolerans och förståelse i närområdet liksom för omvärlden. Centret jobbar hårt mot spridandet av hat och desinformation om folkmordet. Syftet är att genom kunskap förhindra att historien upprepas.

Själva centret omfattar två delar. Den ena är en gemensam begravningsplats där man hittills har begravt mer än 6000 hittills identifierade offer från folkmordet. Där finns även en minnesvägg med namn på alla de 8372 offren som mördades i Srebrenica i juli 1995. Den andra delen befinner sig i den gamla bilbatterifabriken. Där finns bland annat minnesrum, utställningar, multimedia utrymmen och arkiv. Här ges även utbildningar om krigsbrott, processbeskrivning om hur man hanterat de tillfångatagna krigsförbrytarna, hantering av folkmordsförnekelseindustrin med mera.

Vårt program i år kommer att bestå av två event.
  1. Från en storskärm på Mynttorget den 11 juli, kl. 11.00–15.00, direktsänder vi från begravningsceremonin i Potočari. Där begravs på 26-årsdagen de folkmordsoffren som identifierats sedan juli 2020. Utöver själva begravningen kommer det att sändas korta intervjuer med de som överlevt. På plats delar vi ut Minnesblomman (eller s.k. Srebrenica blomman) samt information om Srebrenica och Memorial Centre Srebrenica-Potočari.
  2. På kvällen den 11 juli, kl. 19.00–21.00 visas ett panelsamtal med representanter från Memorial Center Srebrenica-Potočari, Center for Post-Conflict Research och Civil Rights Defenders. Panelen sänds från vår officiella Facebooksida (facebook.com/srebrenica25). Panelens gäster är Amra Begić, Velma Šarić, Hasan Hasanović, Azir Osmanović och Ena Bavčić. De kommer berätta om- och presentera sitt arbete. Programledare är Teufika Šabanović.

Minnesstund för offren av folkmordet i Srebrenica 2021 organiserat av arbetsgruppen Minnesstund Srebrenica som består av representanter från bosniska föreningar i Sverige: Bosnisk-Hercegovinska Riksförbundet i Sverige (BHRF), Bosniakiska islamiska samfundet (BIS), Bosniakiska islamiska samfundet – församlingen Stockholm, Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige (BHKRF), Bosniskhercegovinsk-Svenska kvinnoförbund (BHSKF), APU Network, Bosnisk-Hercegovinska Föreningen Neretva, Riksförbundet Banjaluka i Sverige (RFBLIS) och Bosnien-Hercegovinas Muslimska Ungdomsförbund (BِEMUF).

Panelgästernas biografi
  • Amra Begić är ställföreträdande direktör av Memorial Centre Srebrenica-Potočari. Amra förlorade sin far och farfar och 26 kusiner i folkmordet. Med en examen i kriminologi, återvände hon till Srebrenica 2003 och sedan 2005 har hon jobbat med en mängd olika uppdrag inom Memorial Centre Srebrenica.
  • Velma Šarić är forskare, journalist, fredsbyggande expert och människorättsförsvarare från Sarajevo. Hon är grundare och direktör för Center for Post-Conflict Research. Velma och CPI vann FN-alliansen pris för civilisationer (UNAOC) och BMW Group Intercultural Innovation Award, som tilldelas av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Hon har jobbat i åtta år som journalist vid Institute for War and Peace Reporting (IWPR) i London och Haag. Hon är den enda bosniska kvinnan i VV100 (de 100 mest engagerade kvinnorna inom Vital Voices Global Leadership). Velma är den första och enda personen från Bosnien och Hercegovina och västra Balkan som valts in till fredsambassadör av Center for Peace Studies i Sri Lanka.
  • Hasan Hasanović var 19 år när Srebrenica föll och erövrades av bosniska serbiska styrkor i juli 1995. Han genomgick en 100-kilometer lång marsch genom fientlig terräng för att undkomma folkmordet som ägde rum under tiden. Hasan arbetar på Memorial Center Srebrenica-Potočari och är författare till två böcker: Surviving Srebrenica och, tillsammans med Ann Petrila, Voices from Srebrenica: Survivor Narratives of the Bosnian Genocide.
  • Azir Osmanović har en magisterexamen i historia och är kurator på Memorial Center Srebrenica-Potočari. Han deltar i olika aktiviteter och processer som syftar till att främja integrationen och förbättra det sociala livet för den återvändande befolkningen i staden. Han är medförfattare till boken Interrupted Childhood of Srebrenica och han bidrog till boken Memorials in the Srebrenica Municipality.
  • Ena Bavčić har en MA i “mänskliga rättigheter och demokrati i sydöstra Evropi”. Hon jobbar som rådgivare och jurist på Civil Rights Defenders i Bosnien. Inom Civil Rights Defenders, Ena fokuserar på talfrihet, jobbar med unga och diskriminerade grupper, skydd av mänskliga rättigheter, samt “transitional justice”. Ena har skrivit om rätten till samling i Bosnien, Nordirland, och Vitryssland. Ena har varit en av organisatörerna av Pride i Bosnien.

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska