Vid visningen av filmen ”The Whistleblower” bekräftade Ban Ki-moon nolltolerans mot sexuella övergrepp

17 okt, 2011 |
Ban Ki-moon (Foto: FN)

Ban Ki-moon (Foto: FN)

Förenta nationerna, den 14 oktober 2011

Filmen ”The Whistleblower” (Visslare), om en kontraktsanställd kvinna som fick sparken p.g.a. sina påståenden om medverkan av FN: s fredsbevarare i sexhandel, har presenterats till generalförsamlingen för att på nytt bekräfta FN:s policy om nolltolerans för sådana övergrepp.

”Jag blev djupt bedrövad p.g.a. inblandningen av det internationella samfundet, särskilt av Förenta nationerna, i samband med kvinnohandel och utnyttjande av kvinnor som sexslavar”, sade generalsekreteraren Ban Ki-moon i början av paneldiskussionen efter filmvisningen.

”Denna film berättar om en gräslig handling”, tillade han om händelserna där Kathryn Bolkovac, en FN:s fredsbevarare kontraktanställd av ett amerikanskt företag, utreder sexhandel i Bosnien och Hercegovina och finner att fredsbevarare, FN:s anställda och internationella poliser, besöker bordeller och underlättar människohandel genom dokumentförfalskning och hjälp till illegal transport av kvinnor. Företaget sparkar henne men till sist vinner hon processen mot företaget för att ha sparkat henne på felaktiga grunder.

I panelen medverkade filmens regissör Larysa Kondracki och Madeleine Rees, f.d. chef för FN:s kommission för mänskliga rättigheter, som porträtterades i ”The Whistleblower” av skådespelerskan Vanessa Redgrave och som nu är generalsekreteraren för Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet. Övriga paneldeltagare var Susana Malcorra, som ansvarar för de fredsbevarande styrkorna ute på fältet, och FN:s polisrådgivare Ann-Marie Orler.

Källa: At film screening, Ban reaffirms zero tolerance for sexual abuse

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska