Folkmord är folkmord. Punkt.

9 dec, 2011 |
Åsas krönika (Corren.se)

Åsas krönika (Corren.se)

Av: Åsa Christoffersson

Källa :: Corren.se :: Folkmord är folkmord. Punkt. :: den 3 december 2011

Eva Hamilton borde skämmas för sitt envisa försvar av den kontroversiella dokumentären om Srebrenica. Den som utför ett folkmord har också ansvar för det.

Det kändes inte alls bra när SVT:s vd Eva Hamilton försvarade att SVT sände den norska dokumentären ”Srebrenica – staden som offrades” i höstas.

Eva Hamilton försvarar en sjuk sak, tycker krönikören. (Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX)

Eva Hamilton försvarar en sjuk sak, tycker krönikören.
(Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX)

Jag kan inte tolka henne på annat sätt än att hon menar att filmen ger en annan vinkel. Att det handlar om olika sidor, nästan som olika åsikter. Så här sa hon ordagrant i Kulturnyheterna i tisdags:

Det är en film som beskriver ett helt annat perspektiv än de kanske 20-talet andra filmer som vi har visat om massakern, folkmordet i Srebrenica.

Jaha – 20 filmer mot folkmordsåtalade Ratko Mladics bosnienserbiska styrkor. Och nu en lite mera för. Inte mer än rätt. Så låter det för mig.

Eva Hamilton fortsatte:

Alla konflikter som utspelar sig i modern tid och där det finns människor som upplevde grymheterna och mördandet själva blir extra känsliga. Men ändå måste vi ständigt försöka bidra med ny kunskap och den här filmen bidrar med ny kunskap. Jag vill inte påstå att det är den enda sanna kunskapen, men den bidrar.

Bidra med ny kunskap?

Det tycker inte den norska Helsingforskommittén som menar att filmen ”bidrar till historieförfalskning”.

Norska granskningsnämnden för radio och teve har redan fällt den. Granskningsnämnden i Sverige har den på sitt bord. Och krigsförbrytartribunalen ICTY i Haag, International tribunal for the former Yugoslavia, vidtog 24 november den extraordinära åtgärden att skriva ett skarpt brev till Eva Hamilton och påpeka att filmen strider mot sådant som klarlagts under rättegångarna i Haag.

Läs hela texten

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska