20 år av trauma efter krigsvåldtäkter

25 maj, 2012 |

Det är hög tid för Bosnien att skipa rättvisa för de kvinnor som våldtogs under kriget. Detta skulle också föra Bosnien närmare ett EU-medlemskap, skriver Margot Wallström i UI-bloggen.

Margot Wallström, FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikter (Foto: FN)

Margot Wallström, FN:s generalsekreterares särskilda representant
i frågor som rör sexuellt våld i konflikter (Foto: FN)

Av: Margot Wallström, FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikter

Källa :: Utrikespolitiska institutet :: 20 år av trauma efter krigsvåldtäkter :: den 21 maj 2012

För 20 år sedan bröt kriget ut i Bosnien och Hercegovina. I samband med mitt besök i landet i slutet av 2010 träffade jag några av de kvinnor som våldtogs under kriget. Fortfarande så många år efter övergreppen skakar kvinnorna när de talar om det fruktansvärda som de utsattes för under kriget. Än i dag väntar de på rättvisa, medan förövarna i de allra flesta fall fortsatt går fria. Det är hög tid att Bosnien börjar leva upp till sina åtaganden enligt internationell rätt och ger kvinnorna den upprättelse de alltför länge väntat på.

Bosniska Omer frågade sin våldtagna fru Esma vem som begått dessa grymheter mot henne. Hon svarade: ”Världen, Omer. Den såg på medan jag blödde och njöt av varje droppe.” Våldtäkt användes systematiskt som ett vapen under Balkankriget och Esma är bara en av tiotusentals kvinnor som brutalt utsattes för olika former av sexuellt våld under konflikten, däribland sexuellt slaveri, påtvingade graviditeter och gruppvåldtäkter.

Amnesty International presenterade i dagarna sin syn på vad som bör göras i Bosnien för att skipa rättvisa i landet. Amnesty skräder inte orden: Det främsta hindret för att få ett slut på straffriheten och lagföra förövarna är bristen på politisk vilja. Resultatet är ett rättssystem som saknar kapacitet och resurser att undersöka och väcka åtal för brott som rör sexuellt våld begångna under kriget 1992-1995.

FN uppskattar att mellan 20 000 och 50 000 kvinnor våldtogs under kriget, många i särskilt upprättade våldtäktsläger. Den som sett Angelina Jolies film ”In the land of blood and honey” vet vad jag talar om. Trots dessa ofattbara siffror har sammantaget endast 30 fällande domar utdömts i internationella och nationella domstolar. Trettio – inte trettio tusen.

Bosnien och Hercegovina har ett fantastiskt tillfälle att på 20-årsdagen av sitt FN-medlemskap den 22 maj ge upprättelse till de tiotusentals kvinnor som utsattes för grymma övergrepp under kriget. Det skulle dessutom innebära ett stort steg närmare EU-medlemskap.

Läs hela texten

Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska